Commencis'in 2021'de Öne Çıkan Dijital Trendler Raporu'na detaylı bakış

Commencis 2021'de Öne Çıkan Dijital Trendler Raporu'nda yer alan Bankacılık, Sağlık, Sipariş Servisleri, Perakende, Sanat Kültür ve Sosyal Medya bölümlerini detaylı bir şekilde inceledik.
Commencis'in 2021'de Öne Çıkan Dijital Trendler Raporu'na detaylı bakış

Commencis 2021'de Öne Çıkan Dijital Trendler Raporu'nda COVİD-19 salgının, 2020'ye etkilerini ve bununla beraber 2021'de öne çıkması beklenen dijital trendleri ele alıyor. Rapora göre 2020,  COVID-19 salgınının yarattığı zorluklar, yapay zekâ, analitik ve bulut sistemlerinin yardımıyla fırsata çevrilirken, uzaktan iletişime daha önce hazırlık yapmış sektörler için bir yükseliş imkanı sunuyor.

Pek çok farklı kaynaktan yararlanan rapor, girişte McKinsey’nin COVID-19 raporuna da yer veriyor. McKinsey’nin COVID-19 raporuna göre bu dönemde dijital adaptasyonu en yüksek sektör yüzde 73’lük bir oranla ‘bankacılık’ olarak öne çıkıyor.

COVID-19 öncesi ve sırasında teknolojilerin performansa katkılarındaki değişim

IBM İş Değerleri Enstitüsü tarafından yapılan ankete katılan yöneticilerin yüzde 60'ı, dönüşümün gerekliliğini ve bunun yeni bir fırsat oluşturduğunu kabul ederek, şirketlerinin dijital dönüşümünü önemli ölçüde hızlandırmak için avantaja çevirdiklerini belirtiyor. 

Raporda Mobil, Yapay Zeka, Bulut sistemi, Gelişmiş analitik, Robotik Süreç Otomasyonu ve IoT teknolojilerinin Covid-19 öncesi ve COVİD-19 süresince performansa olan katkılarındaki değişime de yer veriliyor. Covid-19 öncesinde 6. sırada olan Bulut sistemi, 3. sıraya yerleşirken, 5. sırada bulunan yapay zeka 2. sıraya yükseliyor. 

Dijital adaptasyonun sektörlere göre erişim yüzdeleri

Raporda, McKinsey'in 25-28 Nisan 2020 tarihlerinde ABD'de gerçekleştirdiği Dijital Duyarlılık Anketi'ne de yer veriliyor.  Anket, dijital adaptasyonun sektörlere göre dijital erişim yüzdelerini açıkça ortaya koyuyor. Dijital erişim yüzdelerinde,  yüzde 73 ile ilk sırada yer alan Bankaları, yüzde 64 ile Eğlence ve yüzde 61 ile market takip ediyor. 

Bankacılık 

Raporda yer alan bilgilere göre, Covid-19 salgınıyla beraber Bankalar, online ve temassız ödeme yöntemlerini artırırken kullanıcı ve müşteri deneyim memnuniyeti, işlemlerini dijital ortamda gerçekleştiren her yaştan kullanıcı için büyük bir önem kazanıyor.

Bu dijital dönüşüme büyük katkı sağlayan yapay zekâ çözümleri, verileri en iyi şekilde analiz ederek kişiselleştirilmiş ürün ve hizmetler sunabilen bankaları rekabette ön sıraya taşıyor. 2021’de yapılan araştırmalar, kişisel verilerin korunması ve güvenlik alanında kul- lanıcıların en çok bankalara güvendiklerini ortaya koyuyor.

Salgın döneminde bankalara fiziksel olarak ulaşamayan kullanıcılar, uzaktan müşteri olma ve online işlemleri tecrübe ederek yeni bir döneme hızlı bir şekilde adapte oldu. Müşterilerin yüzde 35'i Covid-19 sırasında online bankacılık kullanımlarını artırıyor.

2021'de bankaların yüzde 60'ı şubelerin açık kalma sürelerini kısaltıyor ya da tümüyle kapatıyor. Buna ek olarak bankaların yüzde 34’ü hesap açma, yüzde 23’ü uzaktan kimlik tanımlama ve doğrulama, yüzde 18’i ise temassız ödeme hizmetlerini tümüyle dijitalleştiriyor.

Covid-19 döneminin dijital ve temassız ödeme için dönüm noktası olduğunu söyleyebiliriz. Zira Mastercard, dünya çapında küresel olarak temassız işlemlerde yüzde 40'ın üzerinde bir büyüme olduğunu bildiriyor.Gelişmiş yapay zekâ yardımıyla, COVID-19 sırasında dolandırıcılık önleme etkinlik seviyeleri, öncesine oranla yüde 40'tan fazla bir artış gösteriyor.

Sağlık 

Rapora göre, Covid-19 sonrasında uzaktan hasta görüşmeleri ve muayeneler artarak kalıcı hale geliyor. Ayrıca hastalar kendi sağlık durumlarını giyilebilir cihazlar ve uygulamalar yardımıyla kontrol edebildiğini de söyleyelim.

Salgınla birlikte ortaya çıkan yeni yaşam tarzı, kullanıcıların sağlık konusunda yeni ve daha bilinçli alışkanlıklar kazanmasını sağlıyor. Salgının yol açtığı sosyal ve ekonomik çatlaklar ise ruhsal sağlığı büyük ölçüde etkiliyor. Bu da pek çok kullanıcının uzaktan terapi yöntemlerini benimsemesini sağlıyor.

ORCHA COVID-19 Üç Aylık Dijital Sağlık Trendleri Raporu’nda 2 Mart - 10 Ağustos 2020 aralığında, en popüler uygulama aramalarındaki artışı ilk ve ikinci çeyrek verileriyle ortaya koyuyor. 2 Mart - 21 Mayıs tarihlerinde Diyabet, Sağlıklı Beslenme ve Egzersiz uygulama aramaları, gözle görülür bir artış yaşıyor. Arama rakamlarındaki bu artışın 22 Mayıs - 10 Ağustos tarihleri arasında önceki döneme göre azaldığını söyleyebiliriz. 

2021'de sağlık alanında karşımıza çıkan trendler arasında sağlık hizmetlerinde büyük veri kullanımının artması ve Blokchain ile sağlık kayıtlarının güvenliği sağlanması da yer alıyor.Hastaların sanal gerçeklikle tedavi edilimesi ve sanal asistanların hasta deneyimini iyileştirmesi ise en çok dikkat çeken trendlerden biri. 

Sipariş Servisleri 

Pandeminin kazananları sipariş servisleri oldu. Covid-19'un Online Etkisi, Fabric 2020 Nisan Raporu'na göre, online market harcamaları ilk çeyrekten itibaren iki katına çıktı. Tüketicilerin yüzde 70'i, pandemi süresince internetten market alışverişi yapmaya devam edeceğini belirtirken,  internetten hiç market alışverişi sipariş etmeyen tüketicilerin yüzde 51'i yakın gelecekte bunu yapmayı planladıklarını ifade ediyor. 

Kullanıcılar online market siparişi alışkanlığını kalıcı hale getirirken, şirketler rekabette gerilememek adına servislerini güçlendirmeye ve stok yönetim kabiliyetlerini geliştirmeye devam ediyor.Birçok market siparişi ‘kapıya bırak’ özelliğiyle temassız teslimatı hizmetlerinin önemli bir parçası haline getiriyor

Fabric Consumer Mart 2020 araştırma sonuçlarına göre; son zamanlarda internetten market alışverişi yapmamış kullanıcıların oranı yüzde 48 seviyesinde. Yüzde 20’lik kesim ise Covid-19 sayesinde ilk online market alışverişini gerçekleştirdiğini belirtiyor.  Bununla birlikte kısa süre önce Covid-19 nedeniyle internetten market alışverişi yapan ancak bunu ilk kez yapmayan kullanıcı oranı %32 olarak öne çıkıyor. 

Tüketicilerin yüzde 70'i ise Covid-19 nedeniyle online market alışverişi yapmaya devam etme olasılıklarının daha yüksek olduğunu söylerken, yüzde 30’u ise aksine bu olasılığın düşük olduğunu belirtiyor.

2021'de sipariş servislerinin hayalet mutfaklarla iş birliğine gitmesi bekleniyor. Artırılmış gerçeklik ise sipariş servislerinin yeni bir kullanıcı deneyimi tasarlamasını sağlıyor. Örneğin, Marketyo bu yıl kullanıcıların reyonlardaki ürünleri 3 boyutlu sanal gerçeklikle incelemelerini sağlarken, bunu oyunlaştırmayla birleştirerek kullanıcılara yep- yeni bir sipariş deneyimi yaşatmayı planlıyor

Perakende 

Covid-19 döneminde tüketici harcamalarındaki değişimlere baktığımızda IBM'in Tatiller için Ev, COVID-19 Alışveriş, İş ve Seyahat Trendleri Raporu’nun verileriyle karşılaşıyoruz. Rapora göre tüketiciler, harcamalarını evde keyif alabilecekleri ürünlere kaydırıyor. Tüketiciler, iş ve eğlence için evi tercih ediyor.

Geçen yıla kıyasla, insanlar açık hava etkinliklerine daha az ve kapalı mekan eğlencesine daha fazla zaman harcıyor. Dışarıda yemek yüzde 20 düşüş yaşarken, Mobilya yüzde 33 artış gösteriyor. Yerel gezi ve aktivitelerde yüzde 11'lik düşüş görülürken, dijital eğlenceye ayrılan harcamalar yüzde 39 oranında artıyor. Bu da bizlere son dönemde dijital içerik ve yayın platformlarındaki sayısal artışı açıklıyor. 

Perakende sektöründe teslimat süreleri konusunda gittikçe artan beklentinin farkında olan kargo şirketlerinin, teslimat sürelerini kısaltarak, aynı gün teslimat için çalıştığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte online alışveriş trafiği hiç olmadığı kadar hızlanıyor ve daha önce online sipariş vermemiş yeni kullanıcılar, alışkanlıklarını kalıcı hale getirmeye başlıyor.

2021'de öne çıkan dijital trendlere baktığımızda e-ticarette sosyal medyanın gücünün gittikçe arttığını görüyoruz.  Evde kalmaya devam eden tüketiciler için sanal platformlar ve sosyal medya, kullanıcıların yeni vitrinleri ve deneyim alanlarına dönüşüyor.

Pandemiyle birlikte Zirveyi gören online Alışveriş, AR Destekli Alışveriş Deneyimini de beraberinde getiriyor.Rapora göre, IKEA, Target, Amazon, Facebook gibi büyük şirket ler, fiziksel ile dijital arasındaki boşluğu artırılmış gerçeklikle kapatıyor. Shopify ise AR içeren ürünlerin, içermeyen ürünlere oranla yüzde 94 daha yüksek bir dönüşüm oranına sahip olduğunu bildiriyor. 

Sanat Kültür ve Sosyal Medya 

Raporda yukarıdaki başlıkların yanı sıra, eğitim ve çalışma, seyahat, turizm alanlarına da odaklanılıyor. Bu başlıklarıdaki değişim ve öngörüleri rapora erişerek inceleyebilirsiniz. Raporda öne çıkan başlıkları tamamlamadan önce sanat kültür ve sosyal medya alanındaki değişimleri aktarmak istiyorum. 

Pandemiyle birlikte pek çok konser, kültürel etkinlik, müze ve sanat galerisi, kullanıcılara ücretsiz olarak sunuluyor. Aynı şekilde sanatsal ve kültürel etkinliklerin büyük oranda sosyal medyaya taşındığını görüyoruz. Yine de tiyatro ve sinemalar salonlara, sosyal mesafe kuralına uygun oranda izleyici kabul ediyor ve mekanları buna göre düzenliyor.

Evde kalmanın verdiği etkinlik ve sosyalleşme isteği, TikTok video paylaşım uygulamasının 2020’de büyük bir kullanıcı kitlesi kazanmasını sağladı. COVID-19’da mekan kapanışları karşısında birçok müze ve sanat galerisi, sanal içerik hazırlığını sosyal medya tüketim hızına uyarlamak durumunda kalıyor.

Raporda Globalwebindex’in Nisan 2020’de yaptığı Koronavirüs Çoklu Pazar Araştırması'na da yer veriliyor. Araştırma  sonuçlarına göre film izleme oranındaki yüzde 57’lik artışı, yüzde 47 ile sosyal medya kullanımı izliyor. Kullanıcıların müzik dinleme oranı yüzde 39 artış gösterirken, cep telefonu kullanımı yüzde 36 oranında yükseliyor. 

2021'de öne çıkan dijital trendlere baktığımızda, sanat ve kültür için yeni reklam yönteminin sosyal medya hashtag’leri olduğunu görüyoruz. Kültürel buluşmaların ana platformu sosyal medya olurken, dünyanın her yerinden müze ve sanat galerileri kullanıcılara açılıyor. 

Sosyal medya mecralarında ise canlı akış ve etkinlik seçenekleri artıyor. Rapora göre tam zamanlı ev etkinliklerinde 2020’de en hızlı değişim Nisan ayında Facebook'un Live with özelliğini getirmesiyle yaşandı. Instagram Live video görüntülemeyi ve masaüstünden yorum yapmayı etkinleştirilmesi de bu dönemde atılan önemli adımlardan biri oldu.  Bunlara ek olarak 2020 Şubat - Mart arasındaki toplam mesajlaşmada yüzde 50 artış görüldü.Instagram ve Facebook Live etkinliklerinin bir hafta içinde ikiye katlanırken, grup görüşmeleri bir ay içinde %1.000 arttı.

2020'nin açık ara galibi ise  TikTok oldu. 2020 Ocak ayında, TikTok, ABD'de 22,2 milyon ek ziyaretçi getirirken ilk çeyrekte dünya çapında 315 milyon tekil ziyaretçi çekti.Nisan ayında iki katına çıkan indirme oranları ile TikTok, bu yıl da popüler video paylaşım uygulamaları arasında olacak. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.