Türkiye’nin en kapsamlı bulut zirvesi: Future of Cloud Summit 2022

Türkiye’nin en kapsamlı bulut zirvesi Future of Cloud Summit'te, lider ve katılımcılarla bulut teknolojisinin geleceği değerlendirildi.

Türkiye’nin en kapsamlı bulut zirvesi Future of Cloud Summit, 26 Ekim tarihinde Wyndham Grand Levent’te gerçekleşti. CXO Medya ev sahipliğinde düzenlenen zirvede, çeşitli sektörlerden CIO, CDO, CTO, IT lideri ve katılımcılarla birlikte bulut teknolojisinin geleceği değerlendirildi.

Bulut bilişim, BT sektörü için beklenen dönüşümü gerçekleştirmeye devam ediyor. Dijital işlerin temelinde her ne kadar bulut bilişim yer alsa da birçok kuruluş hala bu güçlü aracı optimize etmek için mücadele ediyor. Bu nedenle CIO’lar ve bulut yöneticileri, bulut bilişimin yararları ve bulut güvenliği hakkında bilgi sahibi olmalı ve başarılı bulut yönetimi için ne tür yeteneklerin gerekli olduğunu anlamalıdır. Bu bağlamda, birçok sektörden panelistlerin yer aldığı Future of Cloud Summit 2022’de, 200’den fazla katılımcı bulutun en son trendlerini ve içgörülerini keşfettiler.

Liderlerin ortak görüşü: Bulut bilişim, hızı artıran en önemli faktör

Future of Cloud Summit 2022’nin açılışı ‘Open Discussion: Leadership Vision for Cloud&DX’ oturumuyla gerçekleşti. CXO Medya Kurucu Ortağı Murat Yıldız moderatörlüğünde yapılan oturumda; AgeSa Hayat ve Emeklilik CIO’su Fahri Arkan, Arkas Holding CIO’su Mert Oruz, Zorlu Holding CIO’su Murat Zeren ve Bayegan CIO’su Yakup Ünal bulut teknolojilerinin geleceğini değerlendirdi. Panelistlerin ortak düşüncesi, bulut teknolojisinin hızı artıran en önemli etmen olduğu yönündeydi. Bununla birlikte uçtan uca lojistik, maliyet, rekabet avantajı ve şirketlerin iş şeklini değiştirmede bulut, dönüşüm yolculuğunun başlangıç noktası olarak belirlendi.

Bulut tedarikçisi seçiminde fiyat, güvenlik, çeviklik ve hız ön planda

Zirvenin ikinci oturumu ‘Building Hybrid/Multi Cloud Strategy’ Bulutistan Yönetim Kurulu Üyesi ve CSO’su Gökhan Gençtürk’ün sunumuyla başladı. Sunumda Gençtürk, Bulutistan’ın amacının B2B çalışan bir Unicorn oluşturarak yerli yazılımlı çoklu bulut ortamlarını yönetmek ve bulut harcamalarını takip ederek müşterilere avantaj sağlamak olduğunu belirtti. Oturumdaki bir diğer konuşmacı olan Demirören Medya CIO’su Ufuk Dokuzluoğlu ise bulut tedarikçisi seçerken en önemli kriterlerin fiyat, güvenlik, çeviklik ve hız olduğunu dile getirdi.

‘Open Data Cloud’ oturumuyla devam eden zirvede Google Cloud Kurumsal Bulut Satış Müdürü Taylan Tandoğan, gelecekte şirketlerin, bulut hizmetlerini birçok farklı tedarikçilerden entegre edeceği bir dünya olacağını vurguladı.

Data Market Genel Müdür Yardımcısı Barış Erolcay ve VMware Kıdemli Sistem Mühendisi Bünyamin Özyaşar‘ın katılımıyla yapılan ‘The Era of Multi-Cloud Services Has Arrived’ oturumunda ise şirketlerin 2024’e kadar çoklu buluta geçeceği ve bu sayede uygulama geliştirme hızı, altyapıyı hazır hale getirme süresi ve iş verimliliği gibi alanlarda avantajlar kazanacağına dikkat çekildi.

Bir sonraki panel ‘Optimize Cloud Cost, Maximize Business Value’da DT Bilişim Grubu CEO’su Tolga Dinçer, bulut optimizasyonu ile %28 ila %68 arası maliyet sağladıklarını ve bu noktada bulut pazarının küresel olarak büyümeye devam edeceğini belirtti.

‘Building Secure Cloud Native Applications’ oturumu Yapı Kredi Teknoloji Veri ve Uç Nokta Güvenliği Yöneticisi Serkan Kırkkulaç, Çiçek Sepeti Bulut Güvenliği Takım Lideri Murat Aydoğan ve Palo Alto Network System Mühendisi Mehmet Gülyurt‘un katılımıyla gerçekleşti. Panelistler, bulut dönüşümü ile beraber API güvenliğinin önemli bir başlık olacağını dile getirdi. Ayrıca bu süreçte yaşanan tedarik sıkıntılarını önlemek için güvenliğin sağlanması ve kurum içindeki tüm ekiplerin uyum içinde çalışması gerektiğine değinildi.

Başarılı bir veri yönetimi için çoklu bulut ortamında güvenilir bir altyapı şart!

Commencis CCO’su Alp Pekin ve Amazon Web Services Kurumsal Satış Müdürü Tarık Ertuğrul‘un katılımıyla gerçekleşen ‘Accelerating Enterprise Business Transformation with the Cloud’ oturumunda, dijital iş yüklerinin %95’i 2025 yılına kadar Cloud Native platformlarına taşınacağı ve bu nedenle her şirketin bir bulut stratejisine sahip olması gerektiği vurgulandı. Bu noktada bulutun maliyet avantajını görebilmek için Cloud Native’e geçiş yapılması gerektiğine dikkat çekildi.

‘Driving The Business Value of Data and Analytics on Cloud’ panelinde Oredata Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Evren Atasayar, bulutun en büyük avantajının ilk yatırım maliyetini düşürerek bilişim tedariği sürelerini azaltmak ve müşterilerin BT altyapı yönetimini devrederek yapay zeka projelerindeki kapasite ve lisans engellerini ortadan kaldırması olduğunu vurguladı.

Veeam Software Ülke Müdürü Kürşad Sezgin’in sunumuyla devam eden bir diğer panel olan ‘Modern Data Protection for Enterprises’ta veri yönetimi süreci değerlendirildi. Geleneksel veri koruma yöntemlerinin piyasadaki mevcut ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kaldığını belirten Sezgin, özellikle insan kaynağının kısıtlı olduğu bir ortamda veri koruma otomasyonunun oldukça önemli olduğuna dikkat çekti.

‘Hackers Do Not Sleep: Cloud Security is The First’ oturumuyla devam edilen zirvede, Trend Micro Genel Pazar Satış Müdürü Emirhan Aşçı ve Mikrogrup CIO’su Sercan Çokyeğit dünyada kullanılmayan bulut servislerine ödenen rakamın yaklaşık 5 milyar doları bulduğunu ve bu nedenle buluta geçişte kontrolün önemli bir etmen olduğunu vurguladılar.

Tüm gün devam eden Future of Cloud Summit zirvesindeki bir diğer oturum ‘Digital Network Transformation and Software Defined Solutions’da Netaş Satış Öncesi Çözümler Başkanı Uğur Ünlüakın, başarılı bir veri yönetimi için çoklu bulut ortamında güvenilir bir altyapı gerektiğine değindi.

Bulut dönüşümünde detaylı maliyet takibi, optimizasyon çalışmalarını kolaylaştırıyor

‘Open Discussion: The Cloud Journey From Strategy to Transformation’ oturumu Doğa Okulları CIO’su Hakan İnanır‘ın moderatörlüğünde; Teknosa CTO’su Ersen Gelçin, Carrefoursa CIO’su Handan Karakuş, Kale Group CIO’su Murat Erez, Enerjisa BT & Dijital İş Yönetimi Başkanı Mehmet Fırat ve Demirören Medya CIO’su Ufuk Dokuzluoğlu‘nun katılımıyla devam etti. Oturumda, çoklu müşteri kanalı olan şirketlerin anlık kesintiye maruz kalmadan buluta kademeli bir şekilde geçiş yapılması gerektiği vurgulandı. Bununla birlikte, bulut dönüşümü operasyonları detaylı maliyet takibi sağladığı için optimizasyon çalışmalarının kolaylıkla gerçekleştirildiği de belirtildi.

Başarılı dönüşümün anahtarı, iş değeri yaratmak

Future of Cloud Summit zirvesinin son oturumu olan ‘Open Discussion: Digital Leadership: Fuel The Transformation for Enterprise-Scale Adoption’ Metro Cash & Carry Türkiye CIO’su Tunç Şenyol’un moderatörlüğünde Tavuk Dünyası IT Direktörü Hülya Çavuş, Ayaydın Miroglio Group IT & Lojistik Direktörü Süreyya Şevket Çelikkanat, LC Waikiki CDO’su Şerafettin Özer ve İpragaz IT Direktörü Yaman Acar’ın katılımıyla gerçekleşti. Panelistler, dijital dönüşümün başarılı olması için en önemli etmenlerin farkındalık yaratmak, iş birimlerinin ihtiyaçlarını doğru teknolojilerle eşleştirip iş değeri oluşturmak, süreçleri doğru belirlemek, verileri analiz etmek ve güvenli bir altyapı sağlamak başlıkları altında topladılar.

En iyi bulut projeleri ödüllendirildi

Future of Cloud Summit zirvesi son olarak, başarılı bulut projelerinin ödüllendirilmesiyle kapanış yaptı.

‘Cloud Transformation’ kategorisinde; Bulut Felaket Kurtarma & İş Sürekliliği projesiyle Abdi İbrahim İlaç, Posta projesiyle Demirören Medya ve Zorlu Tekstil Altyapı Bulut Geçişi projesiyle Zorlu Holding ödüle layık görüldü.

‘Cost Efficiency’ kategorisinde; Cloud Centric Devops Transformation projesiyle Enerjisa Enerji ve Dijital Altyapı BuluTTAn projesiyle Türk Telekom ödül almaya hak kazandı.

‘Private Cloud’ kategorisinde; Cloud Migration projesiyle Bizim Toptan, Özel Bulut Projesi ile Kale Holding ve Kazancı Holding SDWAN Projesi ile Kazancı Holding’e ödülleri takdim edildi.

‘IaaS/PaaS’ kategorisinde; Bulut Dönüşümü Teknoloji Altyapısı projesiyle Bayegan, Akıllı ve Emniyetli Deniz Filosu Yönetim Platformu projesiyle Arkas Holding ve AR-WE (Aygaz Remote Work Environment) projesiyle Aygaz ödüle layık görüldü.

‘Cloud Implementation’ kategorisinde; TMS AKS projesiyle Alışan Lojistik ve BSH-PIM (Product Information Management) Projesi ile BSH ödüllendirildi.

‘SaaS’ kategorisinde; Zero Touch projesiyle Arçelik, Avis Filo Connect Güvenli Sürüş Sistemi projesiyle Otokoç Otomotiv ve Yeditepe Üniversitesi LMS Sistemi projesiyle de Yeditepe Üniversitesi ödül almaya hak kazandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın