Commencis Dijital Bankacılık Raporu'ndan öne çıkan başlıklar

Commencis Dijital Bankacılık Raporu'nda yer alan dijital Bankacılığın yükselişinde öne çıkan faktörleri, geleneksel bankacılıkta karşılaşılan zorlukları, yeni nesil bankacılıktaki oyuncuları ve dijital bankacılıktaki trendleri inceledik.
Commencis Dijital Bankacılık Raporu'ndan öne çıkan başlıklar

Commencis'in yeni yayınladığı Eylül 2020 tarihli Dijital Bankacılık Raporu, Challenger Bank olarak tanımlanan yeni nesil bankaların, pazardaki konumunu ve attığı adımları değerlendiriyor. Raporda ayrıca geleneksel bankaların online bankacılık alanında, yeni nesil bankalarla rekabet etmek için neler yapması gerektiği de belirtiliyor.

Raporun başında internet bankacılığının kullanım oranlarına yer veriliyor. Raporda yer alan Juniper Research araştırmasına göre dijital bankacılık müşteri sayısı 2024'te 3.6 milyar'ı geçecek. Bu bağlamda 2020'de 2.4 milyar olan kullanıcı sayısının yüzde 54 büyüme göstereceğini söyleyebiliriz.  

Günümüzde AB ülkelerindeki 16-74 yaş arasındaki kullanıcıların %55'i internet bankacılığı kullanıyor. Hollanda ise yüzde 91 penetrasyon oranı ile bu ülkeler arasında başı çekiyor.

Henüz Türkiye için bu tarz bir penetrasyon oranından bahsetmek mümkün değil. Yine de 2012'den bu yana ve özellikle 2016'dan sonra görülen artışın dijital bankacılık için umut vadettiğini söylemek mümkün. 

Dijital Bankacılığın yükselişinde öne çıkan faktörler

Dijital bankacılığın yükselişinde müşteri talepleri, Covid-19 etkisi, Gen Z'nin beklentileri ve Mobil teknoloji kullanımı önemli bir rol oynuyor. 

2020'de mobil bankacılık kullanıcılarının %43'ü günlük hayatını kolaylaştıracak müşteri odaklı hizmetleri ve ürünleri tercih ediyor. Kullanıcıların %62'si ise eğer mobil deneyimleri yetersiz kalırsa bankalarını değiştireceğini belirtiyor. 

Bu noktada Mobil teknolojilerden bahsetmekte fayda var. Son yıllarda küresel olarak akıllı telefona sahip olan kullanıcıların önemli seviyede artış göstermesinin de mobil bankacılığın erişilebilir olmasındaki payı büyük. ABD'de akıllı telefon sahibi olan kullanıcıların sayısı 2011'de %35 seviyesindeyken 2019'da %81'e yükseldi. 

COVID-19 ile birlikte küresel olarak alınan önlemler, müşterilerin fiziksel bankacılıktan uzaklaşmasına yol açtı. FIS tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, araştırmaya katılan banka kullanıcılarının %45'i COVID-19 pandemisiyle birlikte finansal kurumlarla olan etkileşimini değiştirdiğini belirtiyor. 

McKinsey & Co tarafından Nisan ayı ortasında gerçekleştirilen bireysel banka müşterileri anketi, tüm ülkelerde çevrimiçi bankacılık kullanımının yükseldiğini gösteriyor. İtalya'da %7 artış görülürlen, Portekiz'de %19 artış dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra İspanya ve Britanya'daki her beş müşteriden biri ilk kez çevrimiçi bankacılığı denedi.

ABD'de Citibank, Mayıs ayında günlük mobil çek mevduatlarında % 84, Apple Pay'de ise on kat artış kaydetti. 

J.D. Power'a göre bankacılık davranışındaki en büyük değişiklik, mobil bankacılık kullanımının artması (%20), çevrimiçi bankacılık kullanımının artması (%17) ve şube kullanımlarının azalması (%10) olacak. 

Dünyanın en büyük 50 bankasıyla çalışan Fidelity National Information Services ise dikkat çekici rakamlar paylaşıyor. FIS'e göre, Nisan ayı başlarında yeni mobil bankacılık kayıtlarında %200 artış olurken, mobil bankacılık trafiği % 85 arttı.

ABD'deki en popüler yeni nesil bankalardan biri olan Chime, Covid-19 sırasında rekor kayıtlar gördüklerini ve "en fazla sayıda yeni hesap açılışı" görmeye devam ettiklerini söyledi. Bunda Covid-19 etkisi kadar, Z jenerasyonun bankacılık servislerine erişecek yaşa gelmesinin de payı olabilir. 

Zira 2019'da dünya nüfusunun %32'sini oluşturan Z jenerasyonu yakın zamanda bankacılık ve finansal servisleri kullanmaya başladı. Gen Z'nin  bu hizmetlerden beklentileri finansal danışmanlık gibi alanlarda Millennial'lardan farklılık gösteriyor. 

Geleneksel bankacılıkta zorluklar neler?

Dijital bankacılık ve yeni nesil bankacılık servisleri ciddi bir büyüme gösterse de; hala pek çok ülkede geleneksel bankaların hakimiyeti söz konusu. Geleneksel bankalar, dijital bankacılık anlayışına entegre olmaya çalışırken, pek çok zorlukla karşılaşıyor. 

Değişen müşteri ihtiyaçları bunların başında gelirken, yasal düzenlemeler ve maliyetler de geleneksel bankacılığın zorlandığı alanlar olarak öne çıkıyor. 

Değişen müşteri ihtiyaçlarına baktığımızda Bain & Company, Salesforce ve MaritzCX tarafından 4.000'den fazla İngiliz bankacılık müşterisi üzerinde yapılan yakın tarihli bir anket ile karşılaşıyoruz. Anket; Birleşik Krallık bankacılık müşterilerinin potansiyel kural yıkıcılara (disruptives) çok açık olduklarını ve üstün müşteri deneyimi sağlayan daha iyi seçenekler aradıklarını gösteriyor.

Daha da önemlisi başka bir sağlayıcı için ayrılma olasılığı en yüksek olan yüksek riskli müşterilerin en değerli segment olduğunu göstermektedir. Yüksek risk segmentideki müşteriler, 55 ve altı yaş grubunda yer alıyor, üstelik en az 55.000 £ yıllık hane geliri ile banka karının % 45'ini temsil ediyor. Bu grubun ayrıca Apple Pay gibi en az bir alternatif FinTech çözümünü benimsediğini de belirtelim. 

Yeni nesil bankacılık oyuncuları

Rapora göre; sadece dijital bankacılık deneyimi sunan yeni nesil bankaların sayısı, son 10 yılda önemli ölçüde artarak dünya çapında 100'den fazla bankaya ulaştı.

Gelişmeye devam eden yeni nesil bankacılık segmenti, belli bir süredir müşteri sayılarıyla da göz doldurmaya başladı. Rapora baktığımızda kullanıcı rakamlarıyla öne çıkan yeni nesil bankalar arasında 2013'te kurulan Nubank, 2015'te kurulan Revoult ve 2016 yılında kurulan kakaobank yer alıyor. 

Commencis raporunda yeni nesil bankaların kuruluş aşamasında aldığı desteklerden, sunduğu teknolojilere kadar detaylı bir incelemeye yer veriliyor. Yeni nesil bankaları farklı kategorilerde incelemek ise, hem bu kuruluşların yolculuğu hakkında daha detaylı bir bilgi veriyor hem de değer önerisi açısından pazarın çeşitliliği hakkında önemli bir tablo ortaya koyuyor. 

Dijital bankacılıktaki trendler

Raporun ilerleyen kısımlarında ise Gençlere ve KOBİlere yönelik bankacılık trendleri incleleniyor. Gençlere yönelik bankacılıkta geleneksel bankaların dijital markalar yarattığını görüyoruz. Singapur merkezli UOB, TMRW ile ilerlerken, Brezilya'nın en büyük 2. bankası Bradesco Next ile öne çıkıyor. Bank Leumi ise Pepper ile karşımıza çıkıyor. Yeni nesil bankacılıkta ise Monzo, Revolut ve Starling Bank gençlere yönelik ürünleriyle dikkat çekiyor. 

Bu arada sadece KOBİlere odaklanan bankaların, geliştirdiği rekabet gücü yüksek ürünlerle hızlı bir büyüme yaşaması bekleniyor. Bu bankalar arasında Holvi, Brex, Penta, Mettle ve Tide öne çıkıyor. İşletme hesabı sunan yeni nesil bankalar arasında ise Monzo, Revolut, Starling Bank ve N26 yer alıyor. 

Raporun tamamını okuyarak trendleri daha detaylı olarak inceleyebilir ve pazarda bir yol haritası çizerken sunulan önerilerden faydalanabilirsiniz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.