Commencis 2021 Sosyal Medya Raporu'ndan öne çıkan başlıklar

Commencis 2021 Sosyal Medya Raporu'ndan öne çıkan başlıklar

1997’de SixDegrees.com ile kullanıcıların hayatına dahil olan sosyal medya, sonrasında Friendster, MySpace, LinkedIn, XING ve Facebook gibi ‘sosyal ağ modeli’ne dayalı başarılı platformlarla gelişmeye devam etti. Commencis 2021 Sosyal Medya Raporu, her geçen gün kullanıcı sayısını artırmaya devam eden sosyal ağları yakından incelemenizi sağlıyor. Raporda farklı araştırmalardan derlenen veriler, sosyal medya ekosistemini geniş perspektifte değerlendirmenizi kolaylaştırıyor.

Sosyal Medya Kullanım ve Kullanıcı Verileri

‘We Are Social, Hootsuite’ Ocak 2021 verilerine göre yaklaşık 4.66 milyar internet kullanıcısı ve yüzde 59.5’lik bir internet penetrasyonu söz konusu. Aynı raporda ortaya konan verilere göre; nüfusun yüzde 53.6’sını oluşturan 4.2 milyar sosyal medya kullanıcısı mevcut.

‘Our World in Data ve ‘Statista’ verilerine göre ise son 30 gün içinde sosyal medya platformlarına giriş yapmış aktif kullanıcı sayıları 2004’ten 2020’ye ivmeli bir artış gösteriyor. Buna göre, tüm eleştirlere rağmen Facebook ilk sırada yer alırken,  Youtube ve Whatsapp gibi geleneksel platformlar; WeChat, Instagram ve TikTok'u geride bırakıyor. Twitter'ın durağan büyümesi ise dikkat çekiyor.

Bununla birlikte pandemi döneminde yapılan araştırmalara göre internet kullanıcıları salgın sırasında sosyal medya kullanımlarını yüzde 72 ve sosyal medya paylaşımlarını yüzde 43 artırmış durumda.

Raporda yer verilen ‘Datareportal’ Dijital 2021: Küresel Genel Bakış Raporu; 2021’de dünya genelindeki toplam aktif kullanıcı sayıları ve 2020’den bu yana 1 yıllık kullanıcı sayısındaki değişimi ortaya koyuyor.

Buna göre; sosyal medya platformlarına cep telefonlarından erişen toplam kullanıcı sayısı 4.15 milyar olarak öne çıkıyor. Sosyal medya platformlarına cep telefonlarından erişen toplam kullanıcılar ise yüzde 98.8 oranında.

2020’den 2021’e kadar sosyal medya kullanıcı sayısındaki 1 yıllık değişime bakıldığında kullanıcı sayısının yüzde 13.2 oranında yükseldiği görülüyor.

‘Comscore’ 2018 Küresel Dijital Geleceğe Odaklanma Raporu’na göre günlük olarak en çok zaman geçirilen platform 52 dakika ile TikTok oluyor. TikTok'u; 40 dakika ile YouTube ve 35 dakika ile Facebook takip ediyor. ABD'de yaygın bir şekilde kullanılan Snapchat 25 Dakika ile Instagram'ı geride bırakırken, kullanıcıların Instagram'da günlük olarak 15 dakika geçirmesi ve Twitter'ın 1 dakika ile en son sırada yer alması ise dikkat çekiyor.

Sosyal Medyada Geçirilen Günlük Zaman ve Alışkanlıklar

Peki kullanıcılar, her gün sosyal ağlarda ne kadar zaman geçiriyor? ‘Statista’ tarafından 2021 Ocak ayında yayınlanan çalışma, dünya çapında 2012’den 2020’ye kadar sosyal medyada geçirilen günlük ortalama süreleri ortaya koyuyor. 2012 yılında sosyal ağlara günlük 90 dakika ayıran kullanıcılar, 2015'de 111 dakika, 2018'de 142 dakika, 2019 ve 2020 yılında ise 145 dakika ayırıyor.

Sosyal ağlarda geçirilen zaman artış gösterirken, kullanıcı alışkanları da şaşırtıcı bir şekilde değişiyor.  Araştırmalara göre kullanıcıların yüzde 45'i uyku yerine sosyal medyayı kontrol etmeyi tercih ederken, yüzde 50'si akıllı telefonlarını sosyal medyayı kontrol etmek için kullanıyor.AT & T’nin ‘It Can Wait’ kampanyası ise sürücülerin yüzde 90'ının direksiyon başında akıllı telefon kullandığını itiraf ettiklerini açıklıyor.

Kuşaklar Arası Sosyal Medya Kullanımı

Animoto’nun 2020’nin ilk yarısında 1000 tüketici ve 500 işletme ile yaptığı ankete göre, Y kuşağının satın alma kararlarının yüzde 75'i bir markanın sosyal medyadaki varlığından etkileniyor. X,Y ve Z kuşaklarının sosyal medya kullanım oranlarında; yüzde 90,8 ile Y kuşağı öne çıkarken,  yüzde 77,5 ile X kuşağı onu takip ediyor. Z kuşağının sosyal medya kullanım oranı ise yüzde 64,4 seviyesinde.

Araştırmalara göre Z kuşağı, markaları takip etmek için Instagram'ı kullanırken, X ve Y kuşağı Facebook'u tercih ediyor. X, Y ve Z kuşağının, satın alma kararları verirken güvendikleri platform ise YouTube. Son olarak  Patlama kuşağının (baby boomers) zamanının çoğunu YouTube ve Facebook Feed'de geçirdiğini belirtelim.

Animoto raporu, jenerasyonların, markaların videolarıyla etkileşim kurma oranlarına da ortaya koyuyor. Y kuşağı yüzde 70 ile videolarla en çok etkileşim kuran kuşak iken, X ve Z kuşaklarının etkileşim oranı yüzde 52 seviyesinde. Buna göre kullanıcılar, ürün videolarına ulaşabildikleri markalara, diğerlerine oranla daha fazla güveniyor.

Raporun devamında her bir sosyal ağ, kullanıcı tabanı ve platforma eklediği özellikler bakımından detaylı olarak inceleniyor. 2021'in sosyal ağ trendleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için raporu okumanızı öneririm.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.